Nasze działania w ramach ,,Szkoły Promującej Zdrowie:

Na zebraniach z rodzicami rozdano rodzicom ulotki dotyczące promocji zdrowia w naszej szkole m.in. dotyczące drugich śniadań

Szkoła zobowiązuje się do:

•Organizowania cyklicznych zajęć związanych ze zdrowym stylem życia

•Monitorowania jakości odżywczej śniadań – owoce, warzywa, napoje niskosłodzone

•Prowadzenia sklepiku uczniowskiego ze zdrową żywnością (kanapki, owoce, warzywa)

•Podnoszenia kultury spożywania posiłków na terenie stołówki i w czasie przerw śniadaniowych

Zwracamy się do Państwa o wsparcie naszych działań poprzez:

•Przygotowanie pełnowartościowego, bogatego w witaminy II śniadania i napojów niskosłodzonych

•Wyeliminowanie z diety dzieci chipsów, słodyczy, napojów wysokosłodzonych

Marzec

Konferencja i warsztaty "Szkolne smaki"

Nasza szkoła ,,ZDROWA I SPORTOWA’’

    Jesteśmy szkołą , w której szczególną uwagę zwraca się na zagadnienia związane z promowaniem zdrowego stylu życia. Należymy do Sieci Szkół Promujących Zdrowie. W ciągu roku odbywa się wiele akcji ale przede wszystkim wszystkie nasze działania w sposób ciągły są nastawione na promowanie zdrowego stylu życia. Ostatnio w ramach II Wiosennego Tygodnia Promocji Zdrowia odbyła się impreza ,,Odżywiam się zdrowo, żyję na sportowo’’. Przygotowania trwały cały tydzień, uczniowie przygotowali prezentacje multimedialne ,,Formy spędzania wolnego czasu”, w bibliotece zorganizowano wystawę książek kucharskich, w sklepiku szkolnym odbyły się degustacje ziół wyhodowanych w pracowniach przez naszych uczniów, ogłoszono konkurs na nową nazwę sklepiku szkolnego po reaktywacji, na korytarzach wywieszono informacje dotyczące zasad zdrowego odżywiania. W piątek odbyło się podsumowanie całej akcji, na sali gimnastycznej odbyły się zawody sportowe, uczniowie brali udział quizie o zdrowym odżywianiu, każda klasa wylosowała jedno warzywo, przygotowano dekoracje klas, plakat informujący o właściwościach zdrowotnych danego warzywa. Na korytarzu przygotowano degustacje potraw. Na zakończenie podano wyniki poszczególnych konkurencji i obejrzano programy kulinarne zaprezentowane przez uczniów. Wszyscy świetnie się bawili i było mnóstwo śmiechu. Uczenie przez śmiech i zabawę daje najlepsze efekty. Nagrody w konkursach były smaczne i zdrowe; jabłka i ananasy.

                                            Aby obejrzeć galerię kliknij na odpowiednie zdjęcie

    
Inscenizacja wiersza    Programy kulinarne     Zawody sportowe     Degustacja potraw           Nagrody

Luty

Prezentacje uczniów, dotyczące form aktywnego spedzania wolnego czasu

ania kania    jas rosniak1   
 praca Ani Kani     praca Jasia Rośniaka
  ucz. klasy 5a          ucz. klasy 5a   

Styczeń

Prezentacje uczniów, dotyczące promocji zdrowia

 Zdrowie   Daria Krupińska 4b
praca Darii Krupińskiej
   ucz. klasy 4b

Grudzień

Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w Konkursie Kreator Zdrowia Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Ministerstwa Zdrowia dla dzieci w wieku 6-13 lat, ich rodziców, opiekunów i wychowawców. Klasa Ib pod opieką p. Ewy Zielińskiej zdobyła wyróżnienie.

Wyniki konkursu

praca konkursowa

--gallery-a-283--

zajęcia






Listopad

- 8 listopada włączyliśmy się do obchodów Dnia Zdrowego Śniadania. Klasy z wychowawcami przygotowywały bufety śniadaniowe, często z miodem w tle. Wszyscy razem konsumowali pyszne i zdrowe śniadania. Na wspólne śniadanie zaproszeni byli rodzice i dziadkowie oraz inni pracownicy szkoły.










więcej zdjęć: klasy 1-3        klasy 4-6

- W naszej szkole 29.X. – 8.XI. odbył się miodowy tydzień. Przeprowadzono ciekawe lekcje o pracy pszczół i roli miodu na nasze zdrowie. Wykonane plakaty można było obejrzeć na wystawie. Uczniowie zaprezentowali różnorodne rodzaje miodów i produktów miodopochodnych.

 







   

-W sklepiku szkolnym odbyła się degustacja miodów.







Październik

- Od tego roku szkolnego w naszej szkole sklepik szkolny prowadzony jest przez p. Zielińską i  p. Wawrzyniak z pomocą Samorządu Szkolnego. W sprzedaży posiadamy tylko zdrową żywność kanapki, soki owocowe, woda mineralna, ciasteczka wielozbożowe, suszone owoce. Odbywają się także degustacje owoców, warzyw. Wszyscy uczniowie chętnie z nich korzystają.




- w poniedziałki konsumujemy bananki!





- we wtorki pomidorki!!!

1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8

- a w środę przyjdź po kalafiorki :)




- Klasy pierwsze obchodziły "Dzień pieczonego ziemniaka"

1
1
2
2
3
3
4
4
5
5

więcej zdjęć...

Wrzesień

- 26 wrzesnia odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne z cyklu "Kto? co? ciastko". Temat spotkania: "Co w ciastku piszczy?". Dzieci miały możliwość przygotowania zdrowych owsianych ciasteczek z różnymi dodatkami. Zajęcia prowadziła  p.Anna Grochowska przy pomocy p. Iwony Kupczyk - Dzierbickiej

Miksujemy i pieczemy
Miksujemy i pieczemy
Antosia i Matylda wspólnie przygotowują ciasto
Antosia i Matylda wspólnie przygotowują ciasto
Co w ciastku piszczy?
Co w ciastku piszczy?
A oto efekt naszej pracy
A oto efekt naszej pracy


- Uczniowie klasy 5a, na kole komputerowym, przygotowują prezentacje na temat "Formy aktywnego spędzania wolnego czasu" 

Wyszukujemy grafikę
Wyszukujemy grafikę
Oglądamy efekty naszej pracy
Oglądamy efekty naszej pracy

Realizacja: Dianthus
Dokument wydrukowany ze strony: www.sp65lodz.pl/promocja-zdrowia-20122013/